Jag gillar reservoarpennor!

Posted on Posted in Pennor, Produkt

Vissa gillar klockor och andra gillar skor eller väskor. Jag gillar reservoarpennor!
Varför? Först och främst gillar jag själva grejen att äga den! En relativt onödig pryl som egentligen inte behövs… lite vardagslyx, helt enkelt. Dels tycker jag om den precision som krävs av tillverkaren för att få den att fungera och så gillar jag även underhållet som behövs när man rengör den. Pennan ska demonteras, allt bläck ska bort och så ska den sättas ihop igen… och förhoppningsvis fungera.

Aviary Photo_131049321218149945
En demonterad Parker Sonett. Från vänster är huv, grepp, feed, pump, kropp och längst ner en 18K spets.

Eftersom bläcket ligger längst ut på spetsen så behövs inget tryck när du ska skriva, det räcker med att sätta spetsen mot pappret. En självklar bonus är också att du kan välja vilken bläckfärg du vill ha. Jag gillar t.ex. vintagebrun, svart, grönt och rött. Det asiatiska pennmärket Pilot/Namiki har ett 50-tal färger att välja på.

Spetsen

Spetsen på en reservoar är lite som en kylarprydnad på en fin bil. Den visar vad som finns under huven. Enligt pennexperter är det bästa en solid guldspets, men då kostar det också. Ett billigare alternativ är en stålspets, det finns även olika hybrider, som t.ex. guldpläterad stålspets eller en guld/palladium.

Varför guldspets?

Varför är guldspetsen ett bättre alternativ än stålspetsen? Det beror främst på att bläcket har ett surt PH-värde som kan äta sönder stålspetsen medan en guldspets lämnas opåverkad i decennier. Guld är ett även ett mjukare material där udden anpassar sig bättre efter skribentens tryck. Man får helt enkelt en skönare skrivkänsla. Givetvis är en penna med guldspets mer påkostad och ger ett lyxigare utseende än stålspetsen. Guldspetsen har oftast en lite mer flexibel linjebredd jämfört mot stålspetsen.

Pris
En reservoarpenna kostar någonstans från 250 kronor (det finns självklart billigare) och upp till hur mycket som helst. En bra reservoarpenna börjar kring 5-600 kronor. Då är spetsen i stål. Vill man ha guld, får man dubbla priset, som då börjar på minst tusenlappen. Det finns mycket som spelar in i en pennas pris, inte minst materialet pennkroppen är gjord av och så naturligtvis spetsen.

Bläck

Aviary Photo_131049398566905747
1921 introducerade Parker en modell de kallade ”Duofold”. Denna penna blev genast en succe, varvid Parker har tillverkat en ny modell av den nästan varje år. Den första Duofoldern var gjord av gummi och kallades ”Big Red” med tanke på att den var en aning överdimensionerad. Alla Duofoldpennor har behållit den överdimensionerade, nästan knubbiga, formen. Pris: +5.000 kr.

När man fyller på en reservoarpenna kan man antingen använda en bläckpatron eller en bläckpump. Pumpen brukar ingå i de lite lyxigare modellerna, men kan
även köpas till mot någon hundralapp. Fördelen med en pump är att du fritt kan välja bläckfabrikat och färg. Olika bläck har olika egenskaper.

Pennkropp
Visst spelar spetsen störst roll, men det är kroppen på pennan som man först lägger märke till, eller hur? Det finns oändligt med alternativ på hur den kan se ut. Vissa föredrar en lite bulligare modell medan andra vill ha en slimmad. Här till höger (utan kropp iofs) är en relativt stor penna, en Parker Duofold ”Big Red” Centennial, Parkers flaggskepp. Det är en relativt lätt penna trots sin storlek vilket är fullt förståeligt då det ska vara en arbetshäst. Den är gjort för att användas. Spetsen är som de var förr, hård och nästan ingen linjevariation för att lätt gå igenom karbonpapper.

ParkerGoldNibs
18K Parker guldspetsar. F.v. Duofold Centennial, Duofold International, Sonnet Laque, Sonnet Chinese Laque Red.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

parker_historik

 

Vetgirighet för vardagen och skönheten för det levande tar mig på en odyssé genom kameran.