Ljuskontroll – Det enda det handlar om.

Posted on Posted in Landskap, Natur

En fullärd fotograf kontrollerar ljuset.

Jag hade tråkigt och kunde inte sova. Vid 21-tiden tog jag med mitt stativ ut i trädgården och tog det här kortet.

Att ta kort handlar egentligen om att kontrollera hur mycket ljus som kommer in i kameran. När man kan kontrollera ljuset i alla förhållanden är man en fullärd fotograf. Det är faktiskt det enda det handlar om förutom disponeringen av bildytan.

Bländare (Av – Aperature)

Du kan kontrollera hur bred ljusstrålen som når kamerlinsen ska vara. Detta gör du genom att ange hur stor bländaröppningen ska vara, d.v.s. hur mycket ljus som ska släppas in. Ju lägre tal, desto större är hålet som släpper in ljus.

Slutartid (Tv – TimerValue)

Du kan kontrollera hur länge ljuset ska släppas in. Du gör detta genom att ställa in slutartiden. Om du håller kameran i handen är finns en tumregel att inte ha en lägre tid än 1/60, en sextiondel av en sekund annars finns risk för att bilden blir suddig. En annan regel är att inte ha en mindre slutartid än objektivet du har monterat.

Har du t.ex. ett 100mm objektiv är det inte lämpligt att gå under 1/100, 50mm = 1/50 o.s.v.

ISO

Du kan även kontrollera hur ljuskänslig ”filmen” är genom att höja ISO värdet. Normalt är 100. Men ibland är förhållanden för dåliga så att enda möjligheten att kunna ta en bild är genom att höja ljuskänsligheten till t.ex. 800. Fördelen är att du kan ta kort utan blixt i mörka miljöer, nackdelen är att korten kan bli gryniga.

 

Vetgirighet för vardagen och skönheten för det levande tar mig på en odyssé genom kameran.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.