I min kameraväska

Posted on Posted in Abstrakt, Djur, inlägg, Landskap, Makro, Natur, Övrigt, Porträtt, Produkt

När jag tog steget från mobil och kompaktkamera till systemkamera märkte jag hur viktigt det var med ett bra objektiv. Objektiv är dyrt. Väldigt dyrt. Därför har jag valt mina objektiv med omsorg. Detta finns i min kameraväska:

Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM

Det här var det första objektivet jag köpte. Det är ett helt ok objektiv som går under kategorin normalzoom. Jag tycker dock att 17mm är snudd på vidvinkel. Linsen har bildstabilisator och möjlighet till macrofoto. Nackdelar är att jag tycker 85mm är lite för kort för att komma tillräckligt nära vid macro samt att det är för dåligt ljusinsläpp när bländaren är på 5.6 vid 85mm.

Varför: Kan komma macro-nära och samtidigt ha en normalzoom.

EF-S_17-85mm_f4-5.6_IS_USM

 Canon EF 55-200/4,5-5,6 II USM

Mitt första zoomobjektiv. Inte bra på något sätt, plastigt, långsam zoom/fokusering. Det fungerar hyffsat i dagsljus men klockrent tillsammans med mitt super macro filter Raynox 250. Det är med denna uppsättningen jag tar mina macrokort.

Varför: Klockrent super-macro tillsammans med Raynox 250.

Canon_EF_55_200mm_F4_5__5_6_II_USMraynox250

Canon EF 50/1,8 II

Jag hade inte så mycket pengar, men behov av ett bra porträttobjektiv. Det här objektivet blev svaret på mitt behov. F1.8 på ett fast 50mm gör detta perfekt i mörkare miljöer eller om du vill få en fin boque (suddig bakgrund) vid porträtt. Trots att objektivet är plastigt, lätt och billigt är det värt varenda krona/gram. Om du bara ska köpa ett objektiv, köp detta. Priset är under 1.000 kr.

Varför: Ljuskänsligt objektiv för mörka dagar, bra för produkt & porträtt.

EF_50mm_f1.8_II

Tamron AF SP 24-70/2,8 Di VC USD

Efter flera års väntan, fundering och forskande över vilket objektiv som är det bästa allround-objektivet köpte jag detta. Ett grymt objektiv inom kategorin normalzoom. Högt ljusinsläpp, grym boque (bakgrunden är suddig). Som en bonus är objektivet hälften så dyrt som Canons motsvarighet. Detta objektiv sitter på kameran jämt.

Varför: Normalzoom med hög ljuskänslighet. Högt ljusinsläpp och fin boque. Fungerar jämt.

Tamron_AF_SP_24_70__2_8_Di_VC_USD_for_Canon

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM

Ett grymt objektiv av högsta kvalitet. Bra för allt från porträtt till naturbilder. Med F2.8 genom hela registret är detta objektiv en fröjd att fotografera med. Prislappen är dessvärre ganska hög, runt 20.000 kr, men det är ett bra andrahandsvärde på den. Jag har tyvärr inte kvar detta objektiv 🙁 Ångrar att jag sålde det, men jag höll på med renovering och behövde mer byggmaterial.

Varför: Klockrent objektiv för porträtt och naturfotografi. Ljuskänsligt.

Canon_EF_70_200_2_8_L_IS_USM

 

Canon SpeedLite 430EX II

Även om du har bra objektiv så är en ordentlig blixt en förutsättning. Jag valde att köpa lillebror (430) och inte den stora (580). Den stora skillnaden mellan de två är att 580:an kan användas som masterblixt och 430:or som slavar… men eftersom jag bara skulle köpa en blixt fanns ingen anledning att köpa en med masterfunktion.

430ex_II

 Kamerahus

Jag använder min trotjänare Canon Eos 50D. Det är dessvärre en crop-sensor kamera, men det finns vissa fördelar med det. När jag använder mitt 70-200 kommer jag ju 1.6 ggr närmare än med en fullformatskamera.

 • 15,1 megapixels (APS-C) CMOS-sensor
 • 6,3 bilder per sekund, upp till 90 JPEG-bilder
 • DIGIC 4 processor
 • ISO upp till 12800
 • 3,0″ VGA LCD-skärm med direktvisningsläge
 • Kamerahus i magnesiumlegering
 • Integrerat rengöringssystem
 • Kompatibel med EF/EF-S objektiv

Canon_EOS_50D_black_bak Canon_EOS_50D_Top

På min önskelista

 • Kamerahus – Canon EOS 5D Mark III (fullformats-grym-kamera)
 • Objektiv – Tokina AT-X Pro 11-16/2,8 DX (vidvinkel för min 50D)
 • Batterigrepp

Vetgirighet för vardagen och skönheten för det levande tar mig på en odyssé genom kameran.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.